Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Plastik Kirliliği İzleme ve Farkındalık Projesi (PLASMAP) kapsamında, bölgedeki deniz koruma alanlarında plastik kirliliği (makro, mezo ve mikro plastikler) detaylı olarak incelenecektir. Proje, yüzey suları ve plaj sedimentlerindeki plastik kirliliğinin boyutunu ve dağılımını belirlemeyi amaçlamaktadır. Elde edilen veriler, bölgesel ve ulusal düzeyde farkındalığı artırmak için kullanılacak ve bir veritabanı oluşturularak beş yıl süreyle izlemeler yapılacaktır. Ayrıca, Datça-Bozburun ÖÇKB'de düzenlenecek bir atölye ile veriler kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılacaktır. Proje sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel okullar ve öğretmenlerle iş birliği içinde okul çağındaki çocuklara deniz çöpleri konusunda farkındalık yaratmak için de kullanılacaktır.
Proje ile Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki deniz çöplerinin potansiyel kaynakları, dağılımı ve özellikleri hakkında bir araştırma tamamlanmış ve yerel halk, turistler, okul çocukları ve yerel otoriteler arasında plastik kullanımı ve çevresel koşullar konusunda çeşitli etkinlikler ve vatandaş bilimi yoluyla farkındalık artırılacaktır. Öğrencilerin bilimsel bilgilerini normal okul derslerinin ötesine taşımaları ve devam eden çevre sorunları konusunda farkındalık kazanmaları sağlanacaktır. Deniz çöpleri izleme faaliyetleri ile çok sayıda gönüllünün katılımı artırılacak ve Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi çevresinde çevresel ve bilimsel amaçlar için değerli veri toplanmasını sağlayacak standart bir protokol oluşturulmuş olacaktır. Bu sayede bilim insanlarının deniz çöpleri konusundaki mevcut veri eksikliğini gidermelerine destek sağlanacaktır.
2024 yılında başlayan ve 6 ay süren PLASMAP kapsamında;
17 farklı istasyonda mikroplastik, 5 istasyonda makro ve mezoplastik örneklemeleri yapıldı.
UCPA Su Sporları Merkezi iş birliğiyle vatandaş bilimi aktiviteleri kapsamında, su yüzeyinde birikim gösteren mikroplastikler paddle board kullanılarak toplandı.
Toplamda 2.5 ton ağırlığında atık deniz yaşamından uzaklaştırıldı.Temizlik çalışmaları sırasında yerel kurumlarla iş birliği geliştirildi. Datça Belediyesi ve UçanBalık Dalış Okulu en büyük destekçiler arasında yer aldı.
Datça Kent Konseyi iş birliği ile Vatandaş Bilimi Atölyesi düzenlendi. Bu atölyede vatandaşlara, mikroplastik örnekleme çalışmalarına nasıl katılım sağlayabilecekleri anlatıldı.
Eğitim ve farkındalık etkinlikleriyle yüzlerce öğrenci ve gönüllüye ulaşıldı.
Kıyı Makro Atık Örneklemesi etkinliğinde 506 öğrenciyle bir araya gelindi.
Proje sonunda hazırlanan videoyu buradan izletebilirsiniz.