Yeryüzünün cömert ev sahibi Sulak Alanların %35'i son 50 yılda kayboldu.
İnsanlık tarihi incelendiğinde milattan önceki zamanlardaki yerleşim kalıntılarının nehir vadileri, taşkın düzlükleri ve diğer tüm sulak alanlara yakın kurulmuş olması bize sulak alanların geçmişten günümüze olan önemini gözler önüne seriyor. Toplulukların sulak alanları tercih etme sebepleri arasında tatlı su kaynakları olmaları, sulak alanlardan elde edilen ürünler (tuz üretimi, balıkçılık vb.), tarım ve hayvancılık için uygun alanlar sağlamaları ve turizm gibi beşerî aktiviteler olarak sıralanabilir.
Sulak alanlar üzerinde son yıllarda artan insan baskısı gözle görülebilecek hale gelmiştir. İnsan baskısı sulak alanlarda kirlilik, sulak alanların kuruması ya da kurutulması, yapılaşma, sulak alanlarda ticari ve turizm faaliyetlerinin aşırı şekilde gerçekleştirilmesi olarak düşünülebilir. Dünyadaki sulak alanların %35'i son 50 yılda kayboldu.
Prof. Dr. Kerim Çiçek: Sulak alanlar gezegenimizin en kıymetli mirasıdır, onların varlığı biyolojik çeşitliliğimize güç katmaktadır.
Akdeniz Koruma Derneği Bilim ve Teknik Danışma Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kerim Çiçek’e Dünya Sulak Alanlar Günü sebebiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi: Sulak alanlar, birçok sucul ve karasal canlı türüne ev sahipliği yapan yeri doldurulamaz yaşam alanlarıdır. Birçok canlı için ev/yaşam alanı ve göçmen kuşlar için kışlama alanları sağlayan dünyadaki en verimli habitatlar arasındadır. Ayrıca taşkın koruması, su kalitesinin iyileştirilmesi, kıyı şeridi erozyon kontrolü, doğal ürünler, rekreasyon ve estetik gibi yaşamımız kolaylaştıran birçok ekonomik faydayı ücretsiz sağlamaktadırlar. İklim değişikliği ile mücadelede de önemli karbon yutakları olarak görev üstlenmektedirler. Sulak alanlar gezegenimizin en kıymetli mirasıdır, onların varlığı biyolojik çeşitliliğimize güç katmaktadır.
Akdeniz Koruma Derneği olarak uzun yıllardır izleme ve koruma çalışmaları yürüttüğümüz Gökova Körfezi’nde yer alan Azmak Sulak Alanının bölgedeki insan ve canlı yaşamı için önemini biliyor ve karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı kaygı duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl Marmaris’li öğrencilerle Azmak Kıyısında bir temizlik etkinliği gerçekleştirdik. Azmak sulak alanının korunması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
*Bu haberin hazırlanmasında Prof. Dr. Kerim Çiçek ve Akın İzgin destek olmuştur.