Akdeniz Foku

Dünyada 600 - 700 arasında Türkiye kıyılarında ise 100 kadar Akdeniz foku (Monachus monachus) yaşıyor. Bu hassas tür için yürütülen koruma çalışmaları türün sadece Türkiye değil, dünya popülasyonu için de önem taşıyor.

Akdeniz fokuna yönelik tehditler arasında habitat tahribatı, yaşam alanı olan kıyı mağaralarına müdahale, balıkçılıkta kullanılan av araçlarına kazara takılma, kasıtlı öldürme, salgın hastalıklar, yasadışı ve aşırı su ürünleri avcılığı ve deniz kirliliği bulunuyor. Özellikle kıyı mağaralarının maruz kaldığı dış etkenler, Akdeniz fokunun yaşadığı alanı ve kimi zaman yavrusunu terk etmesine sebep olabiliyor. Bu etkenler arasında aşırı insan baskısı, yapılaşma, turizm amaçlı mağaraların ziyaret edilmesi ve sualtı mağara dalışları bulunuyor.

Akdeniz Koruma Derneği, türün karşı karşıya kaldığı tehditleri ve etkilerini azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bunlar arasında Gökova Körfezi’nden Kaş-Kekova'ya kadar olan yaklaşık 710 kilometrelik kıyı şeridindeki mağaralarda, foto-kapan kameralar ve tam zamanlı kamera sistemi ile izlemesi bulunuyor.

İzleme çalışmaları ile Akdeniz fokunun yılın hangi döneminde, ne sıklıkla ve hangi kıyı mağarasını üreme ve/veya dinlenme amacıyla kullandığı belirlenirken bir yandan da birey tanımlama üzerinde çalışılıyor. Bunlar sayesinde türün mağaralarda olası tehlikelere nerede ve ne sıklıkla maruz kaldığının ve bu tehlikelerin etkilerinin belirlenmesi ve türe yönelik koruma çalışmalarının planlanması sağlanıyor.

Akdeniz Foku Broşürü

Proje Galerisi