Yeni Yılınız Kutlu Olsun! AKD'nin 2023 Yılı

29.12.2023

Akdeniz Koruma Derneği olarak, Deniz Koruma Alanlarında, tüm paydaşlarımızla yürüttüğümüz başarılı çalışmalarımıza yenilerini eklediğimiz, umut verici gelişmelerin yanında küresel iklim krizinin artan etkileri nedeniyle endişeyi de barındıran bir yılı geride bıraktık. Giderek genişleyen çalışma alanlarımız, büyüyen ekibimiz ve artan destekçilerimizle 2023 yılındaki çalışmalarımızdan öne çıkanların özetini sizlerle paylaşıyoruz.

- Türkiye'de Deniz Koruma Alanları’nda ilk kez 2013 yılında uygulamaya başladığımız Deniz Koruyuculuğu Sisteminde 10 yılı geride bıraktık. Deniz Koruyuculuğu filmini buradan izleyebilirsiniz.

- Deniz Koruyucularımız 2023 yılında 12 farklı Balıkçılığa Kapalı Alanda 1792.13 saatte gerçekleştirdikleri 917 devriyede 10643.09 km yol katetti. Bu koruyuculuk faaliyetleri esnasında yasa dışı balıkçılık aktivitelerini belirleyerek yetkililere bildirdi. 2024 yılında ise Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesinde kurulan istasyonumuzla düzenli devriyelere başlayacağız.

- Her yıl, dünyanın altı coğrafi bölgesinden çevre koruma alanında başarılı çalışmalarıyla öne çıkan kişilere verilen ve Yeşil Nobel olarak da bilinen Goldman Çevre Ödülü bu yıl, Yönetim Kurulu Başkanımız Zafer Kızılkaya’ya verildi.

- Kum köpek balıklarına yönelik yürüttüğümüz çalışmalar ışığında sunduğumuz öneriyle Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından Gökova Körfezi içinde kalan Boncuk Koyu Önemli Köpek Balığı Alanı (ISRAs) seçilmiştir. Gökova Körfezi ise ilgili alan ilan edilmiştir. Bu alanların korunması, deniz ekosistemlerinin dengesini ve bütünlüğünü sürdürmek açısından oldukça önemlidir.

- 2023 yılında düzenlediğimiz 4 su altı ve 3 kıyı temizliğiyle 11.4 ton atığı deniz, 9 tonun üzerinde atığı da kıyı ekosisteminden uzaklaştırarak, geri dönüşüme kazandırılmasına destek verdik.

- Çalışma alanlarımızda yaşayan 256 çocuk yaşadıkları bölgenin ekosistemini yakından tanıma şansı elde ederken, korunması gereken nesli tehlike altındaki türleri ve onların yaşadıkları habitatları nasıl koruyabileceğini öğrendi.

- 12 farklı ülkeden doğa koruma alanında çalışan isimler yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olmak ve programlarımızı yakından görmek için çalışma alanlarımızı ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında çalışmalarımızdan edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri katılımcılarla paylaştık. 

-Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Akdeniz Balıkçılık Genel Komisyonu tarafından düzenlenen Küçük Ölçekli Balıkçılık Forumu, Akyaka’da ev sahipliğimizde gerçekleşti.

- 9 farklı kooperatife bağlı küçük ölçekli balıkçılardan 4.1 ton istilacı ve yabancı balığı alarak Akdeniz ekosisteminden uzaklaştırdık ve bu balıkların 27 restoranda tüketiciyle buluşmasına aracı olduk.

- Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı izleme komitesi, bölgenin yönetişiminden sorumlu kurum temsilcilerinin katılımıyla  ilk toplantısını gerçekleştirdi. Yönetim Planında yapılması hedeflenen faaliyetlerin durum değerlendirmesi yapılarak, etkili koruma için önemli bir adım daha atıldı. 

- Akdeniz Koruma Derneği olarak uzun yıllardır izleme ve koruma çalışmaları yürüttüğümüz Gökova Körfezi’nde yer alan Gökçe Sulak Alanının korunmasına yönelik bir proje başlattık. Proje kapsamında bölgenin tür envanteri ve karşılaştığı sorunlar öncelikli olarak belirlenecek.

- Dokuz Eylül Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ile olan protokolümüz kapsamında sualtı arkeolojik kazı çalışmalarının çıkarılmasına destek olmak için kazı alanlarında temizlik çalışmalarına bu yıl da devam ettik. 

- 2023 yılında geride bıraktığımız 10 yıllık süre içerisindeki çalışmalarımızın ışığında Derneğimizin Vizyon, Misyon ve Değerlerini güncelledik. Buradan inceleyebilirsiniz.

2024 yılında da Akdeniz’in kıyılarımızdaki doğal ve kültürel mirasını korumak için çalışmaya devam edeceğiz.