Dünya genelinde sulak alanlar 1970'den beri azalıyor. Akdeniz Sulak alanlarının %48'i kaybolurken, bu alanda yaşayan türlerin %36'sı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tehlike altındaki bu türlerden %41'i ise endemik. Sulak alanlar, Akdeniz Havzası'nın yaklaşık %2,5'lik bir kısmını kaplamasına rağmen tüm türlerin üçte birinden fazlasını barındırmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki sulak alanlar karbonun %40'ını depolayarak iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol üstlenmektedir.
Tour du Valat tarafından koordine edilen ve Foundation Prince Albert 2 of Monaco (FPA2) tarafından finanse edilen “Green light for Mediterranean wetlands" (Akdeniz sulak alanları için Yeşil Işık) protokolü Akdeniz sulak alanlarını korumayı ve restore etmeyi amaçlamaktadır. Bu programın Türkiye’de uygulanması için Akdeniz Koruma Derneği (AKD) ile Tour du Valat’ın oluşturduğu programın hedefleri, Gökova’daki:
Sulak alan ve tampon bölgelerin tespit ederek bu alanlardaki canlılara dair bir envanter ve harita oluşturmak,
Sulak alan ve çevresindeki tehditleri tespit ederek yereldeki paydaşlarla gerekli önlemlere yönelik çalışmaları yapmak,
Sulak alan ekosisteminin önemi ve koruma-kullanma dengesine yönelik farkındalık oluşturmak,
Green light metodolojisinin test etmektir.
- 31 Aralık 2025’ e kadar sürecek olan bu projenin sonunda Gökova’da restorasyona uygun sulak alan bölgelerinin tespit edilmesi beklenmektedir. Böylece koruma-kullanma dengesi gözetilerek yerel paydaşların uzlaşısı ile Green light metodolojisinin sonucunda ortaya çıkacak alana dair ortak vizyon ve görsel ile gelecek projelere altlık oluşturabilecektir. Bu program kapsamında amaç envanter çıkarmak, farkındalık oluşturmak ve paydaşlarla iletişimdir.