DiverSea, ana hedefi mevcut deniz haritalama ve izleme sistemlerini geliştirmek olan; karar vericilere ve kıyı deniz ekosistemleri araştırmalarına yönelik yeni ve daha iyi araçlar sunmayı amaçlayan bir projedir. Bu amaca ulaşmak için, araştırma geliştirme ve meta-data analizi çalışmalarının yanı sıra, proje bilgiyi yayma, deniz okuryazarlığını arttırma ve vatandaş bilimini geliştirme konularına odaklanmaktadır.
DiverSea üniversiteler, araştırma merkezleri, özel şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını da içeren toplam 17 partner ile Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) koordinatörlüğünde, uluslararası bir konsorsiyum olarak Horizon Europe Programı tarafından finanse edilmektedir.
Akdeniz Koruma Derneği de projenin Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de gerçekleşecek olan saha çalışmalarında yer alacak, eDNA örnekleme çalışmalarına katılacaktır. Bunun yanı sıra vatandaş bilimini entegre etmek için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler gibi çok geniş bir yelpazede paydaşlarla çalışarak projenin yaygınlaşmasına destek olacaktır.
DiverSea projesinin temel amaçları şu şekildedir:
Yenilikçi Tanıma Yaklaşımı: DiverSea, DNA tabanlı yeni bir tanıma yöntemi olan "DNA-marks" kullanarak denizel çevreyi izlemek ve türlerin genetik çeşitliliğini belgelemek için düşük maliyetli genom verilerini kullanılması.
Entegre Moleküler Teknikler: Projede, yeni moleküler teknikleri ve uydu uzaktan algılama gibi yöntemleri kullanarak deniz habitatlarını haritalar ve önemli biyoçeşitlilik verilerini bütünsel olarak değerlendirilmesi.
Veri İşleme ve Analiz: DiverSea ile biyolojik, fiziksel ve biyojeokimyasal verileri entegre eden bir yapay zeka ve makine öğrenme mimarisinin kullanılarak denizel çevrenin zaman ve mekanda çeşitliliğini tahmin edilmesi.
Bilimsel Sonuçların Yaygınlaştırılması: Projeye özgü bir etkileşimli platform olan "Biyoçeşitlilik Hizmetleri Gösterge Paneli," ile bilimsel sonuçları karar vericilere, paydaşlara ve genel halka anlaşılır bir şekilde ileterek doğal çevreyi koruma çabalarını desteklenmesi.
Vatandaş Bilimi Entegrasyonu: Vatandaş bilimi girişimlerini desteklemek ve koordine etmek amacıyla önerilerde bulunulması:
- Genel rehberlik: Saha çalışması ve izleme platformları için genel rehberlik sunularak, çevresel tehditlere dair farkındalığı artırmak ve veri toplamada etkin olmak.
- Kapsamlı yönergeler: Standart bir çerçeve sağlamak adına vatandaş bilimi projeleri için kapsamlı bir yönergeler seti geliştirmek.
- Kuşaklar arası işbirliği: Sivil hareketleri ve diğer kurumları içeren işbirliği forumları düzenleyerek, kıyı çevrelerinin korunması ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik diyalog ve işbirliğini teşvik etmek.
- Bağlantılar kurma: Bağımsız izleme kuruluşlarıyla bağlantı kurarak, veri doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak ve vatandaş bilimi bulgularını etkili bir şekilde analiz etmek.
- Çeşitli girişimler: Sailing for Science (S4S) ve Divers for Science gibi çeşitli vatandaş bilimi girişimlerini uygulamak.
- İşbirliği ve saha çalışmaları: Balıkçı gemileri ve bireylerle işbirliği yaparak, vatandaş bilimi girişimlerini güçlendirmek.
- Kapasite oluşturma: Okullar ve çevrimiçi öğrenme platformları için bir oyunlaştırma programı dahil olmak üzere kapasite oluşturma ve deneyimsel eğitim faaliyetleri düzenlemek.
Bu önerilerle, vatandaş bilimi girişimlerinin teşviki ve koordinasyonu sağlanarak, çevresel konularda daha derin bir anlayış elde edilebilir ve toplumun çözüm süreçlerine etkin katılımı teşvik edilebilir.