Akdeniz Koruma Derneği'nin 2021 Yılı

10.01.2022

Deniz Koruma Alanlarında yürüttüğümüz çalışmalara yenilerini eklediğimiz, umut verici gelişmelerin yanında Covid-19 salgını nedeniyle endişeyi de barındıran bir yılı geride bıraktık. 2021 yılında öne çıkan konu başlıklarından hazırladığımız kısa özeti bilginize sunuyoruz.

Deniz Koruyuculuğu Sistemi ile Gökova Körfezi, Kaş-Kekova, Fethiye-Göcek’te bulunan balıkçılığa kapalı alanların her türlü yasa dışı faaliyete karşı izlenmesi için 2905 saat devriye çalışması gerçekleştirdik

5. Olağan Genel Kurul Toplantımız, 7 Nisan 2021’de İzmir’de gerçekleşti.

Akdeniz Foku İzleme Programımız kapsamında 2013 yılından bu yana izleme çalışmaları yürüttüğümüz bir kıyı mağarasında ilk kez aynı anda 3 yetişkin dişi ve 2 yavru Akdeniz foku aynı anda görüntüledik.

Gökova Körfezi’ndeki Boncuk Koyu’nda kum köpekbalıklarının en yoğun kullandığı noktalara ve koyu karadan farklı açılardan izlemeye olanak veren insan aktivitelerinin 24 saat izlenebileceği tam zamanlı kamera sistemini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü adına kurduk. Nesli tehdit altındaki bu tür için yaz aylarında şnorkelli ve dron kamera ile izleme çalışmaları gerçekleştirdik. Çalışmalar kapsamında 27 Eylül 2021 tarihinde en büyük 7 bireylik Kum Köpekbalığı grubunu aynı anda görüntüledik. Gözlenen 7 bireylik grubun içerisinde 1 adet 1 m’den kısa olan genç bir birey de bulunuyordu. İzleme yapılan alanda, karada yer alan ve su yüzeyini görüntüleyen kameramıza 1 Akdeniz Foku yansıdı. Kameralardan alınan görüntüleri canlı olarak dernek ve TVKGM web sitelerinden izlemek mümkün.

Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Yönetim Planı'nın revizyonu için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü çalışmaya başladık.

Marmaris ve çevresindeki orman yangınlarının söndürme çalışmalarına ekipman temini, denizden ve karadan ulaşım, bölgedekilere yardım göndermek isteyen destekçilerin lojistik taleplerinin karşılanması konularında aktif destek verdik.

Marmaris semenderinin yaşam alanlarında gerçekleşen orman yangınlarının türe etkilerini tespit ederek habitat restorasyon uygulamalarına görüş vermek üzere türe yönelik izleme çalışması başlattık.

Sanat yoluyla deniz koruma alanları ve bu alanlarda insan doğa ilişkisinin iyileştirici gücünün sanatla vurgulanmasını hedefleyen Tehdit Altındaki Coğrafyalar Sanat Ödülü’nün Türkiye finalisti müzisyen Volkan Hürsever’in hazırlamaya başladığı bestelerin heyecanını duymaya başladık.

Fethiye-Göcek, Gökova Körfezi ve Kaş-Kekova deniz koruma alanlarında deniz altı temizlik çalışmaları gerçekleştirdik. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Koruma Alanlarının Ortak Yönetimi Projesi kapsamında T.C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü öncülüğünde Yönetim Planı’nın 2021-2025 yılları arasında denizel ve denizle bağlantılı alanlarda uygulanması ve izlenmesi amacıyla bir iş birliği protokolüne imza attık.

Akdeniz Koruma Derneği’nin deniz koruma alanlarındaki tecrübelerinin de yer aldığı ve okyanusların korunması için çığır aşan nitelikteki Deniz Koruma Alanları Kılavuzu, Science Dergisi’nde yayımlandı.

Yenebilir istilacı denizel türlerin yerel türler üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltmak amacıyla ekosistem restorasyonu ve küçük ölçekli balıkçıların gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarımızı 2021 yılında hız kazandırarak sürdürdük. Kaş, Akyaka, Bodrum, İstanbul, İzmir ve Ankara’dan şeflerin gönüllü katılımıyla Aslan balığı başta olmak üzere istilacı balıklar ve uzun dikenli deniz kestanesi gibi türlerin restoran menülerine girmesine katkı sağladık.

İnternet sitemizi yenileyerek daha kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturduk.

AKD ekibi 2021’de büyüdü. Emre Güren (Göcek Deniz Koruyucu), Gizem Akdoğan (Ofis Sorumlusu), Murat Bağcı (Akyaka Deniz Koruyucu), Tunca Olguner (Projeler Asistanı), Yankı Tandırcıoğlu (Gökova Saha Asistanı), Yasemin Ulusoy (Proje ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu), Yunus Emre Başkahraman (Karacasöğüt Deniz Koruyucusu), İlkay Kavak (İletişim Sorumlusu) katıldı. Güney Ege kıyılarında fotokapan kamera yardımıyla izlediğimiz bir kıyı mağarasında, yılın son aylarında yeni bir Akdeniz fokunun doğduğunu kaydettik.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı- Akdeniz Eylem Planı’na gözlemci STK olarak akredite olduk ve Aralık ayında Barselona Sözleşmesi’nin Antalya’da düzenlenen 22. Taraflar Toplantısı’na katıldık.

Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi ile Genç Balıkçı Deneyim Paylaşım Buluşması’nı Kaş, Kalkan, Akbük ve Akyaka’dan balıkçıların katılımıyla Akyaka’da düzenledik.

Söğüt’te Muğla-Marmaris İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Phoenix Arkeoloji Projesi ile birlikte, Bozburun Yarımadası ve Taşlıca'nın doğası, bu bölgede yaşaya Akdeniz Foku gibi nesli tehdit altındaki türlere ilişkin bilgilerimizi, doğal mirasımızı korumanın önemini 100 kadar ilköğretim öğrencisiyle paylaştık. Balık stokları ve su altı habitatları üzerindeki av baskısını azaltıp sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek üzere İtalya’da geliştirilen balıkçılık turizminin (Pesca Tourismo) Türkiye’de uygulanması amacıyla, Umut Girişimi kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UN FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iş birliği ile Akyaka’da Geleneksel Balıkçılık Pilot Projesinin lansmanını yaptık.

Blue Seeds’in hazırlayıp uyguladığı Deniz Koruma Projelerinin Etkinliği ve Dayanıklılığı eğitimine Akyaka’da ev sahipliği yaptık.

Akdeniz Deniz Koruma Alanları Ağı (MedPAN)’ın dört yılda bir düzenlediği ve deniz koruma alanları için uluslararası eylem planlarının geliştirildiği Monako’daki foruma katıldık.

Akdeniz Koruma Derneği olarak 2022 yılının sizlere ve sevdiklerinize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz. 2022 yılında Deniz Koruma Alanlarında daha çok başarıya ulaşmayı hayal ediyor, bunun için çalışıyoruz.