
Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından “Çevre 2025” programı kapsamında desteklenen Yerli Olmayan Türlerin Sürdürülebilir Değere Dönüştürülmesi Proje; denizlerimize sonradan gelen balık türlerinin ekosistem üzerindeki baskısını azaltmayı ve bu türlerin yenebilir olanlarına ekonomik değer kazandırmayı hedefleyen çalışmaların devamlılığına katkı sağlayacaktır.
Bu türlerin ekosistem ve balıkçılık üzerindeki etkilerini anlatan tanıtım ve iletişim faaliyetleri 2015 yılında Gökova Körfezi’nde yürütülen Lezzetli İstilacılar Projesi ile başladı. 2019–2021 yılları arasında ise, GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle çalışmalar genişleterek algı araştırmaları, şeflerle tadım etkinlikleri ve iletişim kampanyaları aracılığıyla yenebilir yerli olmayan türlerin gastronomiye entegrasyonu desteklendi.
2025 Mayıs ayında hayata geçen “Yeni Balıklar: Yerli Olmayan Türlerin Sürdürülebilir Değere Dönüştürülmesi” projesi ise, küçük ölçekli balıkçılarla birlikte bu türler üzerine çalışmak, tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini desteklemek, yerel paydaşlarla iş birlikleri ve farkındalık etkinlikleriyle bu türlerin pazarda yer bulmasını sağlamak konularına odaklanacaktır. Aynı zamanda balıkçılıklara yüz yüze finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlenecektir. Sürdürülebilir balıkçılıkla yerli olmayan türlerin yönetimini birleştiren bu proje, çevresel farkındalığı artırırken bölge balıkçılığına da ekonomik ve sosyal katkılar sunmayı amaçlayacaktır.