Akdeniz Koruma Derneği’nin ekosistem restorasyonu çalışmalarından Yeni Balıklar Programı kapsamında Göcek’te denizlerimizin yenebilir yeni balık türlerine yönelik tadım etkinliği düzenlendi. Tadıma kamu kurumundan yetkililer ve bölge sakinleri katıldı.
Göcek’te yer alan günübilirlik tur teknesi Nilsu-1’de düzenlenen tadım, önce Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde kalan balıkçılığa kapalı alanların ziyaret edilmesiyle başladı. Bölgede AKD tarafından yürütülen çalışmalara dair Saha Yöneticisi Erol Güren bilgiler verdi. AKD’nin bölgedeki balıkçılığa kapalı alanlarda gerçekleştirdiği Deniz Koruyuculuğu Sistemi kapsamında kullanılan koruma botu da katılımcılara denizden eşlik etti. Tadım etkinliğinde misafirlere yeni balık türlerinden Aslan balığı ikram edildi. Tadım esnasında Akdeniz Koruma Derneği Doğa Koruma Yöneticisi Funda Kök istilacı ve yabancı türlerin kıyılarımıza geliş hikayesini, denizlerimizde yaşanan değişimi ve giderek tropikalleşen Akdeniz’i bekleyen tehditlerden bahsetti. Ayrıca AKD’nin istilacı türlerden yenebilir olanların sofralara kazandırılmasına yönelik geliştirdikleri Yeni Balıklar Programı hakkında bilgiler verdi.
Akdeniz Koruma Derneği, 2015 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışıyor. Yenebilir balıkların sofralara dahil olması için Türkiye’nin farklı yerlerinden gönüllü şeflerle birlikte hareket ediyor ve Aslan balığı başta olmak üzere yenebilir türler, birbirinden farklı tariflerle İstanbul, İzmir, Ankara, Bodrum, Akyaka, Göcek ve Kaş’ta bulunan restoran menülerinde yer alıyor. Akdeniz Koruma Derneği tarafından düzenlenen tadım etkinlikleriyle bu yeni lezzetler insanlarla buluşuyor. AKD aynı zamanda yeni balık türlerinin dağılım hızı ve popülasyonu hakkında bilgi edinmek için üniversitelerle iş birliği kurarak stok analizi ve aslan balığının beslenme davranışını belirlemek için çalışıyor.Akdeniz ekosistemine ait türlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni balık türleri hakkında farkındalık yaratıyor.
Akdeniz Koruma Derneği’nin ekosistem restorasyonu çalışmaları arasında yer alan Yeni Balıklar Programı kapsamında 2023 yılında hem küçük ölçekli balıklar, şefler, restoranlar ve işletme sahipleri hem de tüketicilere yönelik tanıtıcı ve tadım etkinlikleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda 2023 yılında gerçekleştirdiği tadım etkinliklerinde yaklaşık bin kişinin bu balıkların tadına bakması sağlandı.