Whitley Gold Award Akdeniz Koruma Derneğinin

25.05.2017

İngiltere Prensesi Anne, 18 Mayıs 2017’de Londra’daki Kraliyet Coğrafya Derneği’nde yapılan özel törende, Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülünü, Akdeniz Koruma Derneği’nin Gökova Körfezinde yürüttüğü “Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi” onuruna Zafer Kızılkaya’ya takdim etti.

Prenses Anne yaptığı konuşmada, “Whitley Doğa Fonu’nun sırrı sıradışı korumacı liderleri ortaya çıkarmak. Dünyanın farklı yerlerinden gelen ve değişik geçmişlere sahip bu liderlerin ortak özellikleri, ülkelerindeki doğal yaşam ve yerel insanlar için gerçek anlamda bir değişiklik yaratabilmek adına verdikleri özverili ve kararlı mücadeledir. Buradaki Whitley ödülüne layık görülenler, kendi yerel halklarıyla yakın ilişki içerisinde, doğa-insan ilişkisinin yarattığı sorunları bilen ve bunlara pratik çözümler yaratırken, yerel insanları ve resmi yetkilileri işin içerisine katabilen ender yeteneklere sahip insanlardır. Gelin şunu kabul edelim, çoğumuz bu yetenekten yoksunuz, ama Whitley ödül sahipleri bu alanın uzmanları.” Akdeniz Koruma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Zafer Kızılkaya, yaptığı konuşmada Whitley Altın Ödülü’nün Gökova Körfezi’nde yürütülen projenin Fethiye Körfezinde de tekrarlanması için kullanılacağını belirtti.

Bu yıl Whitley Ödülleri’nin 24 Yıl Dönümü. 1994 yılında başlayan ilk ödüllerden bu yana gelişmekte olan ülkelerdeki doğa koruma liderlerine büyük destek veren Whitley Doğa Fonu, o zamandan bugüne yaklaşık 170 milyon İngiliz Sterlini fonu 70 den fazla ülkedeki doğa koruma projelerine ve 180 den fazla koruma liderine verdi.

Whitley Doğa Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi ünlü BBC belgesel yapımcısı ve sunucusu Sir David Attenborough, ödül 24 Yıl töreninin açılışında yaptığı konuşmada “24 yıldan bugüne, Whitley Ödülleri doğal yaşamı korumak konusunda büyük öncülük etmektedir. Vakfın belki de en önemli başarısı dünyanın en iyi koruma liderlerinin bu sayede kendi aralarında kurduğu artan iletişim olmuştur. Ödül sahiplerinin karşılaştığı sorunlar çok büyüktür, çözümler çeşitlidir ve birlikte ulaştıkları nokta gerçek anlamda küresel çözümlerdir.” Whitley Altın Ödülü dünyada “Yeşil Oscar” olarak anılıyor. Aynı zamanda 2017 Whitley jürisine de davet edilen Kızılkaya, Whitley ödülüne başvuran 165 projeden finale kalan 6 başarılı projenin de seçiminde görev aldı. Ödül töreninde gösterilen projeyi tanıtan filmi Sör David Attenborough seslendirdi.

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Gökova Körfezi, Akdeniz keşiş foku ve Kum köpekbalıklarının da bulunduğu çok sayıda türe ev sahipliği yapıyor. İçlerinde kadın balıkçıların da yer aldığı 200’e yakın kıyı balıkçısının geçimini sürdürdüğü Gökova Körfezi’nde, azalan balık stoklarının toparlanabilmesi ve hassas yumurtlama-çoğalma alanlarının korunabilmesi amacıyla 2010 yılında balıkçılığa kapalı altı alan ilan edildi. Sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşıyan bu alanların deniz koruculuğu sistemi ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Muğla İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğinde korunması projenin çatısını oluşturuyor. 2012 yılında başlayan ve içerisinde yerel balıkçıların yer aldığı “Deniz Koruculuğu” sistemi ile korunan alanlardaki başarılı çalışmalar sonucu Zafer Kızılkaya 2013 yılında ilk Whitley Ödülünü kazanmıştı. Akdeniz Koruma Derneği’nin bölgede yürüttüğü bilimsel izleme çalışmalarının sonucunda korunan alanlar 2016 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından büyütüldü. Bölgedeki nesli tehdit altındaki türlerin korunmasına yönelik çabaların sonuçları ve bölgeye özel balıkçılık yönetimlerinin yerel balıkçılığın gelirlerini son beş yılda dört kat arttırması, Gökova Deniz Koruma Alanları Yönetim Projesini Akdeniz’in en başarılı projesi haline getiriyor.

Proje Whitley Fund for Nature, Fauna Flora International, merhum işadamı Mustafa V. Koç ve Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu tarafından destekleniyor.

Tanıtım Filmi : https://www.youtube.com/watch?v=pRWxC7Q_msw